Of u nu uw schermtijd wilt beperken, uw online aanwezigheid wilt verminderen, een online stalker wilt ontwijken of uw privacy wilt beschermen(nieuw venster) tegen partijen als Meta: social media verwijderen is vaak een eerste stap. Maar er komt meer bij kijken dan alleen apps van uw telefoon verwijderen. Bij Instagram wilt u waarschijnlijk niet alleen uw account verwijderen, maar ook uw gegevens permanent wissen.

Nog niet klaar om uw Instagram-gebruikersnaam helemaal op te geven? U kunt uw account ook privé maken of tijdelijk uitschakelen en op elk moment terugkomen.

Hoe u uw Instagram-account en gegevens permanent verwijdert

Klaar om uw Instagram-aanwezigheid voorgoed te verwijderen? Uw account verwijderen is een permanente, onomkeerbare optie waarbij uw foto’s en video’s worden verwijderd, net als al uw interacties met andere accounts, waaronder likes, volgen en reacties op andere profielen.

Open de app en:

  1. Tik op uw Profielpictogram → Menu (☰) → Instellingen en privacy.
  2. Ga naar Accounts Center Profielen en persoonlijke gegevens Instagram → Beheren.
  3. Selecteer Account verwijderen en tik op Doorgaan
Instagram verwijderen 1

Dat is alles wat u hoeft te doen om uw account te verwijderen. Maar er is een addertje onder het gras: Instagram geeft u 30 dagen bedenktijd. Tijdens de 30 dagen na uw verwijderingsverzoek kunt u ervoor kiezen uw account opnieuw te activeren, waardoor het verwijderen van uw gegevens en media wordt stopgezet. Na 30 dagen zijn de gegevens voorgoed verdwenen.

Hoe u uw Instagram-account tijdelijk uitschakelt

Als u liever even een pauze neemt van Instagram, kunt u uw account deactiveren, waardoor het in feite wordt verborgen totdat u besluit het opnieuw te activeren. Dit is een tijdelijke maatregel die u wekelijks kunt toepassen, voor onbepaalde tijd.

Als uw account is uitgeschakeld, kunnen volgers uw foto’s of video’s niet zien en verschijnt u niet in zoekresultaten. Ook uw likes, reacties en wie u volgt, verschijnen niet in de app. Zodra u uw account opnieuw activeert, komt al deze informatie weer tevoorschijn.

Houd er rekening mee dat u niet kunt inloggen op uw account als het is uitgeschakeld. U moet het opnieuw activeren om uw eigen content en die van anderen te bekijken.

Uw Instagram-account tijdelijk uitschakelen:

  1. Tik op uw Profielpictogram → Menu (☰) → Instellingen en privacy.
  2. Ga naar Accounts Center → Profielen en persoonlijke gegevens → Accounts beheren → Instagram → Beheren.
  3. Selecteer Account deactiveren en tik op Doorgaan.
Instagram verwijderen 2

Om uw Instagram-account opnieuw te activeren, logt u opnieuw in bij de app. Daarmee activeert u uw account opnieuw en wordt uw profiel weer zichtbaar.

Hoe u uw gegevens downloadt voordat u uw account verwijdert

Voordat u uw account permanent verwijdert, kunt u uw gegevens, waaronder uw foto’s en video’s, downloaden en opslaan om ze elders te bewaren. Zo doet u dat:

  1. Tik op uw Profielpictogram → Menu (☰) → Instellingen en privacy.
  2. Ga naar Accounts Center → Uw informatie en machtigingen → Uw informatie exporteren en tik op Export aanmaken.
Instagram verwijderen 3

U kunt uw informatie exporteren naar een apparaat of externe dienst, in HTML- of JSON-formaat. U kunt al uw informatie downloaden of zelf categorieën kiezen, zoals reacties, likes, opgeslagen berichten en media. U kunt ook een tijdsbereik opgeven voor een aangepaste datum of voor de hele periode.

Bij het exporteren van informatie wordt standaard gemiddelde kwaliteit gebruikt voor foto’s en video’s, maar u kunt kiezen voor een hogere of lagere kwaliteit, afhankelijk van de ruimte die u beschikbaar hebt voor opslag.

Tik op Export starten als u klaar bent.

Instagram verwijderen 4

Hoe u uw Instagram-account privé maakt

Wilt u wat minder delen op Instagram, maar toch de content van anderen bekijken via de app? U kunt ervoor kiezen uw profiel privé te maken. Openbare profielen zijn zichtbaar voor alle Instagram-gebruikers. Met een privéaccount kunnen alleen goedgekeurde volgers uw content bekijken.

Op dezelfde manier kunt u beperken wie uw Instagram-verhalen kan bekijken, en zelfs een lijst met beste vrienden voor verhalen samenstellen, zodat slechts een select gezelschap bepaalde updates te zien krijgt.

Om uw account privé te maken:

  1. Tik op uw Profielpictogram → Menu (☰) → Instellingen en privacy.
  2. Ga naar Accounts Center → Accountprivacy en zet de schakelaar Privéaccount aan.
Instagram verwijderen 5

Hoe u uw privacy op Instagram beschermt

Uw profiel privé maken is één manier om ervoor te zorgen dat alleen gebruikers die u goedkeurt uw content kunnen bekijken, maar er zijn andere manieren om te voorkomen dat u kwetsbaar wordt voor gegevensschendingen en hacks.

Het privacycentrum van Meta in uw app-instellingen biedt tal van gegevens over hoe u dit binnen Instagram kunt bereiken, te beginnen met de optie om andere gebruikers een privébericht te sturen met end-to-end versleuteling. Als uw tiener de app gebruikt, kunt u beperkingen instellen voor leeftijdsgeschikt gebruik en leeftijdsgeschikte content.

U kunt uw Instagram-wachtwoord(nieuw venster) op elk moment wijzigen of (nieuw venster)(nieuw venster)(nieuw venster)resetten(nieuw venster) en tweestapsverificatie en extra herstelmogelijkheden toevoegen voor het geval u problemen hebt met de toegang tot uw account. U kunt andere profielen blokkeren zodat ze niet kunnen zien wat u deelt en u geen berichten kunnen sturen. Daarnaast kunt u uw tags op foto’s en berichten van andere gebruikers bekijken voordat u ze goedkeurt.

Instagram laat Britse gebruikers abonnementskosten betalen(nieuw venster) voor een advertentievrije ervaring, al zijn experts het er niet over eens hoeveel veiliger dit de app maakt als het om uw persoonlijke gegevens gaat.(nieuw venster)

Vergeet niet om uw privacyinstellingen van Meta bij te werken(nieuw venster) en uw zoekgeschiedenis regelmatig te wissen. De Instagram-app verwijdert uw zoekgeschiedenis automatisch na 30 dagen, maar u kunt instellen dat deze al na drie dagen wordt gewist. Deze functie vindt u onder Uw informatie en machtigingen in het Accounts Center. Tik op Zoekgeschiedenis en Zoekopdrachten bewaren om de periode aan te passen.

Pas ten slotte de hoeveelheid informatie aan die Instagram met bedrijven deelt in het Accounts Center onder Uw informatie en machtigingen. Tik op Uw activiteit buiten Meta-technologieën om uw instellingen aan te passen.

Maakt u zich zorgen over uw privacy? Zeg de app vaarwel

Als u niet zonder Instagram kunt maar u zich zorgen maakt over uw privacy, is een van de krachtigste stappen die u kunt nemen, de app vaarwel te zeggen en uw account via een webbrowser te gebruiken. Meta kan via een browser veel minder informatie over u verzamelen dan via zijn apps, en de meeste mobiele browsers kunnen zelfs meldingen van de Instagram-website naar uw telefoon sturen.

Met een goede VPN kunt u ook gemakkelijk uw echte IP-adres (het meest onthullende gegeven dat een website over u kan verzamelen) voor Meta verbergen.

Een Instagram-account herdenken

Meta biedt een manier om overleden dierbaren te herdenken via hun aanwezigheid op sociale media. U kunt het account van iemand anders namens die persoon herdenken of iemand aanwijzen om het uwe te herdenken wanneer u overlijdt. U kunt hiervoor op elk moment een contactpersoon aanwijzen in de app. Of u kunt Instagram vragen om uw profiel na uw overlijden gewoon te verwijderen.

Als u het account wilt herdenken of verwijderen van iemand die in de app nog geen voorkeur heeft ingesteld, neem dan contact op met Instagram met een bewijs van overlijden, zoals een overlijdensbericht of een nieuwsartikel, om het profiel te laten wijzigen.

Instagram verwijderen 6

Tot slot: het privacy- en gegevensverzamelingsbeleid van Instagram

Instagram bestaat niet om u te helpen contact te houden met mensen. Het bestaat om u lang genoeg te laten scrollen om een profiel van u te maken en dat profiel aan adverteerders te verkopen, en Meta heeft een heel bedrijf gebouwd rond het zo moeilijk mogelijk maken om u daaraan te onttrekken. Deactivering onderbreekt dit in ieder geval, maar het verwijderen van uw account maakt er een einde aan.

Voor velen van ons wegen de voordelen van het delen van ons leven en het anderen laten delen van het hunne met ons echter zwaarder dan de zorgen over privacy. In dat geval zijn een privéaccount, een gewiste zoekgeschiedenis en het gebruik van de browser in plaats van de app kleine manieren om een beetje terug te winnen van wat u nu gratis weggeeft.

U bent Meta uw gegevens niet verschuldigd alleen omdat het verwijderen van het account gedoe lijkt. Dat gedoe is juist de bedoeling, het is zo ontworpen.