Ať už se snažíte omezit čas u obrazovky, omezit svou online přítomnost, uniknout online stalkerovi nebo chránit své soukromí(nové okno) před společnostmi, jako je Meta, smazání sociálních sítí je často prvním krokem. Není to ale tak jednoduché jako jen smazat aplikace z telefonu. V případě Instagramu pravděpodobně budete chtít nejen smazat účet, ale také trvale vymazat svá data.
Ještě nejste připraveni se svého uživatelského jména na Instagramu úplně vzdát? Můžete si také nastavit účet jako soukromý nebo jej dočasně deaktivovat a kdykoli se vrátit.
- Jak smazat Instagram
- Jak deaktivovat Instagram
- Jak stáhnout svá data před smazáním Instagramu
- Jak nastavit Instagram jako soukromý
- Jak chránit své soukromí na Instagramu
- Zbavte se aplikace
- Metě svá data nedlužíte
Jak trvale smazat účet na Instagramu a data
Jste připraveni se své přítomnosti na Instagramu nadobro zbavit? Smazání účtu je trvalá a nevratná možnost, která odebere vaše fotky a videa i všechny vaše interakce s ostatními účty, včetně lajků, sledování a komentářů na jiných profilech.
Otevřete aplikaci a:
- Klepněte na ikonu Profil → Menu (☰) → Nastavení a soukromí.
- Přejděte do Centra účtů Profily a osobní údaje Instagram → Spravovat.
- Vyberte Smazat účet a klepněte na Pokračovat

To je vše, co musíte udělat, abyste svůj účet smazali. Je tu však jeden háček. Instagram vám poskytuje 30denní lhůtu, během níž můžete změnit názor. Během 30 dnů po žádosti o smazání můžete účet znovu aktivovat a zastavit tak smazání svých informací a médií. Po 30 dnech budou informace nenávratně pryč.
Jak dočasně deaktivovat účet na Instagramu
Pokud si raději chcete od Instagramu jen na chvíli odpočinout, můžete svůj účet deaktivovat, čímž se účet v podstatě skryje, dokud se jej nerozhodnete znovu aktivovat. Je to dočasné opatření, které můžete opakovat každý týden, a to neomezeně.
Když je váš účet deaktivovaný, sledující neuvidí vaše fotky ani videa a nebudete se zobrazovat ve vyhledávání. Podobně se v aplikaci nebudou zobrazovat vaše lajky, komentáře a sledování. Jakmile účet znovu aktivujete, všechny tyto informace se znovu objeví.
Mějte na paměti, že když je účet deaktivovaný, nemůžete se k němu přihlásit. Budete ho muset znovu aktivovat, abyste viděli svůj obsah i obsah ostatních.
Jak dočasně deaktivovat účet na Instagramu:
- Klepněte na ikonu Profil → Menu (☰) → Nastavení a soukromí.
- Přejděte do Centra účtů → Profily a osobní údaje → Správa účtů → Instagram → Spravovat.
- Vyberte Deaktivovat účet a klepněte na Pokračovat.

Chcete-li účet na Instagramu znovu aktivovat, přihlaste se znovu do aplikace. Tím účet znovu aktivujete a váš profil bude znovu viditelný.
Jak si stáhnout data před smazáním účtu
Než účet trvale smažete, můžete si stáhnout a uložit svá data, včetně fotek a videí, abyste si je mohli ponechat a uložit jinam. Postup:
- Klepněte na ikonu Profil → Menu (☰) → Nastavení a soukromí.
- Přejděte do Centra účtů → Vaše informace a oprávnění → Exportovat vaše informace a klepněte na Vytvořit export.

Své informace můžete exportovat do zařízení nebo externí služby ve formátu HTML nebo JSON. Můžete si stáhnout všechny informace, nebo si vybrat jednotlivé kategorie, jako jsou komentáře, lajky, uložené příspěvky a média. Můžete také zadat časové rozmezí pro vlastní datum nebo pro celé období.
Exporty informací mají ve výchozím nastavení střední kvalitu fotografií a videí, ale můžete zvolit vyšší nebo nižší kvalitu podle toho, kolik máte k dispozici místa pro ukládání.
Když budete připraveni, klepněte na Spustit export.

Jak si nastavit účet na Instagramu jako soukromý
Chcete na Instagramu sdílet o něco méně, ale přesto chcete prostřednictvím aplikace prohlížet obsah ostatních? Vždy si můžete nastavit profil jako soukromý. Veřejné profily si mohou prohlížet všichni uživatelé Instagramu. U soukromého účtu mohou váš obsah zobrazit pouze schválení sledující.
Podobně můžete omezit, kdo si může prohlížet vaše příběhy na Instagramu, a dokonce si pro příběhy vytvořit seznam blízkých přátel, kterým se zobrazí jen některé konkrétní aktualizace.
Jak si nastavit soukromý účet:
- Klepněte na ikonu Profil → Menu (☰) → Nastavení a soukromí.
- Přejděte do Centra účtů → Soukromí účtu a přepněte přepínač Soukromý účet do polohy zapnuto.

Jak chránit své soukromí na Instagramu
Nastavení profilu jako soukromého je jedním ze způsobů, jak zajistit, aby váš obsah viděli jen uživatelé, které schválíte, ale existují i další možnosti, jak se nevystavovat riziku úniků informací a hackerských útoků.
Centrum soukromí společnosti Meta v nastavení aplikace nabízí spoustu podrobností o tom, jak toho v Instagramu dosáhnout, počínaje možností posílat ostatním uživatelům soukromé zprávy s koncovým šifrováním. Pokud aplikaci používá váš teenager, můžete nastavit ovládací prvky pro věkově přiměřené používání a obsah.
Můžete kdykoli změnit nebo (nové okno)(nové okno)(nové okno)resetovat(nové okno) své heslo(nové okno) k Instagramu a přidat dvoufázové ověření a další metody obnovení pro případ problému s přístupem k účtu. Můžete ostatním profilům zabránit, aby viděly, co sdílíte, a aby vám posílaly zprávy. Kromě toho si můžete prohlédnout svá označení na fotkách a příspěvcích ostatních uživatelů, než je schválíte.
Instagram umožňuje uživatelům ve Spojeném království platit poplatek za předplatné(nové okno) za prostředí bez reklam, i když odborníci se neshodují, o kolik bezpečnější to aplikaci činí, pokud jde o vaše osobní údaje.(nové okno)
Nezapomeňte pravidelně aktualizovat nastavení soukromí Meta(nové okno) a mazat historii vyhledávání. Aplikace Instagram automaticky maže historii vyhledávání po 30 dnech, ale můžete ji nastavit tak, aby se vymazala každé tři dny. Tato funkce se nachází v části Vaše informace a oprávnění v Centru účtů. Klepněte na Historie vyhledávání a Uchovat vyhledávání po a upravte časové období.
Nakonec v Centru účtů v části Vaše informace a oprávnění upravte, kolik informací Instagram sdílí s firmami. Klepněte na Vaše aktivita mimo technologie Meta a upravte nastavení.
Pokud vám záleží na soukromí, zbavte se aplikace
Pokud nedokážete žít bez Instagramu, ale záleží vám na svém soukromí, jedním z nejúčinnějších kroků je zbavit se aplikace a přistupovat ke svému účtu přes webový prohlížeč. Meta o vás dokáže přes prohlížeč shromáždit mnohem méně informací než prostřednictvím svých aplikací a většina mobilních prohlížečů dokonce umí posílat oznámení z webu Instagramu do telefonu.
S dobrou VPN můžete také snadno skrýt svou skutečnou IP adresu (nejvíce prozrazující údaj, který o vás web může shromáždit) před Metou.
Zvěčnění účtu na Instagramu
Meta nabízí způsob, jak si připomínat blízké, kteří zemřeli, tím, že zvěční jejich přítomnost na sociálních sítích. Účet zesnulé osoby můžete zvěčnit, nebo určit někoho, kdo po vaší smrti zvěční ten váš. Kontakt pro tento účel můžete v aplikaci určit kdykoli. Případně můžete Instagramu říct, aby váš profil po smrti jednoduše smazal.
Pokud chcete zvěčnit nebo smazat účet osoby, u níž v aplikaci ještě není nastavena předvolba, kontaktujte Instagram a předložte doklad o úmrtí, například úmrtní oznámení nebo novinový článek, a požádejte o změnu profilu.

Závěrečné úvahy o zásadách soukromí a shromažďování dat na Instagramu
Instagram neexistuje proto, aby vám pomohl udržovat kontakt s lidmi. Existuje proto, aby vás udržel ve scrollování dost dlouho na to, aby vás profiloval a tento profil prodal inzerentům, a Meta postavila celou společnost na tom, aby se z toho dalo co nejhůře odhlásit. Deaktivace to alespoň pozastaví, ale smazání účtu tomu udělá konec.
Pro mnohé z nás však výhody sdílení života a toho, že ostatní mohou sdílet ten svůj s námi, převažují nad obavami o soukromí. V takovém případě představují soukromý účet, vymazaná historie vyhledávání a používání prohlížeče místo aplikace drobné způsoby, jak si vzít zpět alespoň část toho, co nyní odevzdáváte zdarma.
Nedlužíte Metě svá data jen proto, že se smazání účtu zdá jako otrava. Právě ta otrava je smyslem, takto je to navrženo.






