Uanset om du prøver at begrænse skærmtid, reducere din online tilstedeværelse, undslippe en online stalker eller beskytte dit privatliv(nyt vindue) mod folk som Meta, er sletning af sociale medier ofte første skridt. Men der skal lidt mere til end blot at slette apps fra din telefon. Med Instagram vil du sandsynligvis ikke bare slette din konto, men også slette dine data permanent.
Er du ikke klar til at droppe dit Instagram-handle helt? Du kan også gøre din konto privat eller midlertidigt deaktivere den og vende tilbage når som helst.
- Sådan sletter du Instagram
- Sådan deaktiverer du Instagram
- Sådan downloader du dine data, før du sletter Instagram
- Sådan gør du Instagram privat
- Sådan beskytter du dit privatliv på Instagram
- Drop appen
- Du skylder ikke Meta dine data
Sådan sletter du din Instagram-konto og dine data permanent
Klar til at slette din Instagram-tilstedeværelse for altid? Sletning af din konto er en permanent, irreversibel mulighed, der fjerner dine billeder og videoer samt alle dine interaktioner med andre konti, herunder likes, hvem du følger og kommentarer på andre profiler.
Åbn appen og:
- Tryk på dit profilikon → Menu (☰) → Indstillinger og privatliv.
- Gå til Kontocenter Profiler og personlige oplysninger Instagram → Administrer.
- Vælg Slet konto og tryk på Fortsæt

Det er alt, der kræves fra din side, for at slette din konto. Men der er et forbehold. Instagram giver dig en frist på 30 dage til at fortryde. I de 30 dage efter din anmodning om sletning kan du vælge at genaktivere din konto, hvilket stopper sletningen af dine oplysninger og medier. Efter 30 dage er oplysningerne væk for altid.
Sådan deaktiverer du midlertidigt din Instagram-konto
Hvis du hellere vil tage en pause fra Instagram, kan du deaktivere din konto, hvilket reelt skjuler den, indtil du beslutter dig for at genaktivere den. Dette er en midlertidig foranstaltning, som du kan vælge at gøre på ugentlig basis, i det uendelige.
Når din konto er deaktiveret, kan følgere ikke se dine billeder eller videoer, og du vises ikke i søgninger. På samme måde vises dine likes, kommentarer og de profiler, du følger, ikke i appen. Når du genaktiverer din konto, vises alle disse oplysninger igen.
Husk, at du ikke kan logge ind på din konto, når den er deaktiveret. Du skal genaktivere den for at se dit eget indhold og andres.
Sådan deaktiverer du midlertidigt din Instagram-konto:
- Tryk på dit profilikon → Menu (☰) → Indstillinger og privatliv.
- Gå til Kontocenter → Profiler og personlige oplysninger → Administrer konti → Instagram → Administrer.
- Vælg Deaktiver konto og tryk på Fortsæt.

For at genaktivere din Instagram-konto skal du logge ind i appen igen. Når du gør det, genaktiveres din konto, og din profil bliver synlig igen.
Sådan downloader du dine data, før du sletter din konto
Før du sletter din konto permanent, kan du downloade og gemme dine data, herunder dine billeder og videoer, så du kan beholde og opbevare dem et andet sted. Sådan gør du:
- Tryk på dit profilikon → Menu (☰) → Indstillinger og privatliv.
- Gå til Kontocenter → Dine oplysninger og tilladelser → Eksportér dine oplysninger og tryk på Opret eksport.

Du kan eksportere dine oplysninger til en enhed eller ekstern tjeneste i enten HTML- eller JSON-format. Du kan downloade alle dine oplysninger eller vælge og vrage mellem kategorier som kommentarer, likes, gemte opslag og medier. Du kan også angive et tidsinterval for en brugerdefineret dato eller hele tidsperioden.
Eksport af oplysninger bruger som standard mellemkvalitet til billeder og videoer, men du kan vælge højere eller lavere kvalitet afhængigt af, hvor meget plads du har til rådighed til lagring.
Tryk på Start eksport, når du er klar.

Sådan gør du din Instagram-konto privat
Vil du dele lidt mindre på Instagram, men stadig se andres indhold gennem appen? Du kan altid vælge at gøre din profil privat. Offentlige profiler kan ses af alle Instagram-brugere. Med en privat konto er det kun godkendte følgere, der kan se dit indhold.
På samme måde kan du begrænse, hvem der kan se dine Instagram-storys, og endda oprette en liste over tætte venner til storys, så kun en udvalgt gruppe ser bestemte opdateringer.
Sådan gør du profilen privat:
- Tryk på dit profilikon → Menu (☰) → Indstillinger og privatliv.
- Gå til Kontocenter → Kontoprivatliv og slå Privat konto-kontakten til.

Sådan beskytter du dit privatliv på Instagram
At gøre din profil privat er en måde at sikre, at kun de brugere, du godkender, kan se dit indhold, men der er andre måder at hjælpe med at garantere, at du ikke gør dig selv sårbar over for databrud og hacking.
Metas privatlivscenter i dine appindstillinger har masser af detaljer om, hvordan du gør dette i Instagram, begyndende med muligheden for at sende private beskeder til andre brugere med end-to-end-kryptering. Hvis din teenager bruger appen, kan du implementere kontroller for alderssvarende brug og indhold.
Du kan ændre eller (nyt vindue)(nyt vindue)(nyt vindue)nulstille(nyt vindue) din Instagram-adgangskode(nyt vindue) når som helst og tilføje tofaktorgodkendelse og yderligere gendannelsesmetoder i tilfælde af problemer med at få adgang til din konto. Du kan blokere andre profiler fra at se, hvad du deler, og fra at sende dig beskeder. Derudover kan du gennemgå dine tags på andre brugeres billeder og opslag, før du godkender dem.
Instagram giver brugere i Storbritannien mulighed for at betale et abonnementsgebyr(nyt vindue) for en annoncefri oplevelse, selvom eksperter er uenige om, hvor meget sikrere det gør appen, når det gælder dine personlige data.(nyt vindue)
Sørg for at opdatere dine Meta-privatlivsindstillinger(nyt vindue) og rydde din søgehistorik regelmæssigt. Instagram-appen sletter automatisk din søgehistorik efter 30 dage, men du kan indstille den til at blive ryddet så ofte som hver tredje dag. Denne funktion findes under Dine oplysninger og tilladelser i Kontocenter. Tryk på Søgehistorik og Gem søgninger i for at justere tidsrummet.
Til sidst kan du justere mængden af oplysninger, som Instagram deler med virksomheder, i Kontocenter under Dine oplysninger og tilladelser. Tryk på Din aktivitet uden for Meta-teknologier for at justere dine indstillinger.
Hvis du er bekymret for dit privatliv, så drop appen
Hvis du ikke kan leve uden Instagram, men er bekymret for dit privatliv, er et af de mest effektive skridt, du kan tage, at droppe appen og få adgang til din konto via en webbrowser. Meta kan indsamle langt færre oplysninger om dig via en browser end via sine apps, og de fleste mobile browsere kan endda sende notifikationer fra Instagrams websted til din telefon.
Med en god VPN kan du også nemt skjule din rigtige IP-adresse – den mest afslørende oplysning, et websted kan indsamle om dig – for Meta.
Gør en Instagram-konto til en mindekonto
Meta tilbyder en måde at mindes nærtstående, der er gået bort, ved at gøre deres tilstedeværelse på sociale medier til en mindekonto. Du kan gøre en persons konto til en mindekonto på den pågældendes vegne eller udpege en person til at gøre din konto til en mindekonto, når du dør. Du kan til enhver tid udpege en kontakt til dette i appen. Alternativt kan du bede Instagram om blot at slette din profil, når du er gået bort.
For at gøre kontoen for en person, der ikke allerede har angivet en præference i appen, til en mindekonto eller slette den, skal du kontakte Instagram med bevis for dødsfald, for eksempel en nekrolog eller en nyhedsartikel, for at få ændret profilen.

Afsluttende tanker om Instagrams politikker for privatliv og dataindsamling
Instagram findes ikke for at hjælpe dig med at holde kontakten med folk. Det findes for at få dig til at scrolle længe nok til at profilere dig og sælge profilen til annoncører, og Meta har bygget en hel virksomhed op omkring at gøre det så svært som muligt at fravælge. Deaktivering sætter i det mindste dette på pause, men sletning af din konto gør en ende på det.
Men for mange af os opvejer fordelene ved at dele vores liv og lade andre dele deres med os privatlivsbekymringer. I så fald er en privat konto, en ryddet søgehistorik og brug af browseren i stedet for appen små måder at tage en smule tilbage af det, du i øjeblikket afleverer gratis.
Du skylder ikke Meta dine data, bare fordi det føles besværligt at slette kontoen. Besværet er hele pointen. Det er designet sådan.






