Oavsett om du försöker begränsa skärmtiden, minska din närvaro online, undvika en stalker online eller skydda din integritet(nytt fönster) från aktörer som Meta, är att radera sociala medier ofta ett första steg. Men det krävs lite mer än att bara ta bort appar från telefonen. Med Instagram vill du förmodligen inte bara ta bort ditt konto utan även radera dina data permanent.

Är du inte redo att överge ditt Instagram-användarnamn helt och hållet? Du kan också göra kontot privat eller tillfälligt inaktivera det och komma tillbaka när som helst.

Så tar du bort ditt Instagramkonto och dina data permanent

Är du redo att ta bort din närvaro på Instagram för gott? Att ta bort ditt konto är ett permanent och oåterkalleligt alternativ som tar bort dina foton och videor, liksom alla dina interaktioner med andra konton, inklusive gilla-markeringar, följningar och kommentarer på andra profiler.

Öppna appen och:

  1. Tryck på ikonen Profil → Meny (☰) → Inställningar och integritet.
  2. Gå till Kontocenter Profiler och personliga uppgifter Instagram → Hantera.
  3. Välj Ta bort konto och tryck på Fortsätt
Ta bort Instagram 1

Det är allt du behöver göra för att ta bort ditt konto. Men det finns en hake. Instagram ger dig en frist på 30 dagar att ångra dig. Under de 30 dagarna efter din begäran om borttagning kan du välja att återaktivera ditt konto, vilket stoppar borttagningen av din information och dina medier. Efter 30 dagar är informationen borta för gott.

Så inaktiverar du tillfälligt ditt Instagramkonto

Om du hellre vill ta en paus från Instagram kan du inaktivera ditt konto, vilket i praktiken döljer det tills du bestämmer dig för att återaktivera det. Detta är en tillfällig åtgärd som du kan välja att göra varje vecka, på obestämd tid.

När ditt konto är inaktiverat kan följare inte se dina foton eller videor, och du visas inte i sökningar. På samma sätt visas inte dina gilla-markeringar, kommentarer och följningar i appen. När du återaktiverar ditt konto visas all denna information igen.

Tänk på att du inte kan logga in på ditt konto när det är inaktiverat. Du måste återaktivera det för att se ditt eget och andras innehåll.

För att tillfälligt inaktivera ditt Instagramkonto:

  1. Tryck på ikonen Profil → Meny (☰) → Inställningar och integritet.
  2. Gå till Kontocenter → Profiler och personliga uppgifter → Hantera konton → Instagram → Hantera.
  3. Välj Inaktivera konto och tryck på Fortsätt.
Ta bort Instagram 2

För att återaktivera ditt Instagramkonto loggar du in i appen igen. Detta återaktiverar ditt konto och gör din profil synlig igen.

Så laddar du ner dina data innan du tar bort ditt konto

Innan du tar bort ditt konto permanent kan du ladda ner och spara dina data, inklusive dina foton och videor, för att behålla och lagra dem någon annanstans. Gör så här:

  1. Tryck på ikonen Profil → Meny (☰) → Inställningar och integritet.
  2. Gå till Kontocenter → Din information och dina behörigheter → Exportera din information och tryck på Skapa export.
Ta bort Instagram 3

Du kan exportera din information till en enhet eller extern tjänst i antingen HTML- eller JSON-format. Du kan ladda ner all din information eller välja bland kategorier, till exempel kommentarer, gilla-markeringar, sparade inlägg och media. Du kan också ange ett tidsintervall för ett anpassat datum eller för hela tidsperioden.

Exporter av information har medelkvalitet som standard för foton och videor, men du kan välja högre eller lägre kvalitet beroende på hur mycket lagringsutrymme du har.

Tryck på Starta export när du är redo.

Ta bort Instagram 4

Så gör du ditt Instagramkonto privat

Vill du dela lite mindre på Instagram men fortfarande se andras innehåll via appen? Du kan alltid välja att göra din profil privat. Offentliga profiler kan ses av alla Instagramanvändare. Med ett privat konto kan endast godkända följare se ditt innehåll.

På samma sätt kan du begränsa vilka som kan se dina Instagram Stories och till och med skapa en lista över nära vänner för Stories, så att bara ett fåtal utvalda uppdateringar visas.

För att bli privat:

  1. Tryck på ikonen Profil → Meny (☰) → Inställningar och integritet.
  2. Gå till Kontocenter → Kontointegritet och slå på reglaget för Privat konto.
Ta bort Instagram 5

Så skyddar du din integritet på Instagram

Att göra din profil privat är ett sätt att säkerställa att bara de användare du godkänner kan se ditt innehåll, men det finns andra sätt att hjälpa till att garantera att du inte gör dig sårbar för dataintrång och hackningar.

Metas integritetscenter i dina appinställningar har massor av information om hur du gör detta i Instagram, från möjligheten att skicka privata meddelanden till andra användare med end-to-end-kryptering. Om din tonåring använder appen kan du införa kontroller för åldersanpassad användning och åldersanpassat innehåll.

Du kan ändra eller (nytt fönster)(nytt fönster)(nytt fönster)återställa(nytt fönster) ditt Instagram-lösenord(nytt fönster) när som helst och lägga till tvåfaktorsautentisering och ytterligare återställningsmetoder om det uppstår problem med att få åtkomst till ditt konto. Du kan blockera andra profiler från att se vad du delar och från att skicka meddelanden till dig. Dessutom kan du granska dina taggar på andra användares foton och inlägg innan du godkänner dem.

Instagram låter brittiska användare betala en prenumerationsavgift(nytt fönster) för en annonsfri upplevelse, även om experter inte är eniga om hur mycket säkrare detta gör appen när det gäller dina personuppgifter.(nytt fönster)

Se till att uppdatera dina integritetsinställningar för Meta(nytt fönster) och rensa din sökhistorik regelbundet. Instagram-appen tar automatiskt bort din sökhistorik efter 30 dagar, men du kan ställa in den så att den rensas så ofta som var tredje dag. Den här funktionen finns under Din information och dina behörigheter i Kontocenter. Tryck på Sökhistorik och Behåll sökningar i för att justera tidsintervallet.

Justera slutligen hur mycket information Instagram delar med företag i Kontocenter under Din information och dina behörigheter. Tryck på Din aktivitet utanför Metas tekniker för att justera dina inställningar.

Om du är orolig för din integritet, överge appen

Om du inte kan leva utan Instagram men är orolig för din integritet är ett av de mest kraftfulla stegen du kan ta att överge appen och få åtkomst till ditt konto via en webbläsare. Meta kan samla in mycket mindre information om dig via en webbläsare än via sina appar, och de flesta mobila webbläsare kan till och med skicka aviseringar från Instagrams webbplats till din telefon.

Med en bra VPN kan du också enkelt dölja din riktiga IP-adress för Meta, den enskilt mest avslöjande uppgiften en webbplats kan samla in om dig.

Minnesmärka ett Instagram-konto

Meta erbjuder ett sätt att minnas nära och kära som har gått bort genom att minnesmärka deras närvaro i sociala medier. Du kan minnesmärka någons konto på deras vägnar, eller utse någon som minnesmärker ditt eget konto när du dör. Du kan när som helst utse en kontakt för detta i appen. Alternativt kan du be Instagram att helt enkelt ta bort din profil efter din bortgång.

Vill du minnesmärka eller ta bort kontot till någon som ännu inte har angett en preferens i appen kontaktar du Instagram med dödsbevis, till exempel en dödsannons eller en nyhetsartikel, för att få profilen ändrad.

Ta bort Instagram 6

Avslutande tankar om Instagrams policy för integritet och datainsamling

Instagram finns inte för att hjälpa dig att hålla kontakten med folk. Tjänsten finns för att hålla dig scrollande tillräckligt länge för att kartlägga dig och sälja kartläggningen till annonsörer, och Meta har byggt ett helt företag kring att göra det så svårt som möjligt att tacka nej. Att inaktivera kontot pausar åtminstone detta, men att ta bort kontot gör slut på det.

Men för många av oss väger fördelarna med att dela våra liv och låta andra dela sina med oss tyngre än integritetsbekymren. I så fall är ett privat konto, en rensad sökhistorik och att använda webbläsaren i stället för appen små sätt att ta tillbaka lite av det du just nu lämnar ifrån dig gratis.

Du är inte skyldig Meta dina uppgifter bara för att det känns krångligt att ta bort kontot. Krånglet är själva poängen, det är utformat så.