Niezależnie od tego, czy próbujesz ograniczyć czas przed ekranem, zmniejszyć obecność w internecie, uniknąć prześladowcy w sieci, czy chronić prywatność(nowe okno) przed takimi firmami jak Meta, usunięcie mediów społecznościowych to często pierwszy krok. To jednak nieco więcej niż samo usunięcie aplikacji z telefonu. W przypadku Instagrama prawdopodobnie zechcesz nie tylko usunąć konto, ale też trwale wymazać dane.
Nie masz jeszcze ochoty całkowicie porzucać swoją nazwę użytkownika na Instagramie? Możesz też ustawić konto jako prywatne albo tymczasowo je wyłączyć i wrócić w dowolnym momencie.
- Jak usunąć Instagram
- Jak wyłączyć Instagram
- Jak pobrać dane przed usunięciem Instagrama
- Jak ustawić Instagram jako prywatny
- Jak chronić prywatność na Instagramie
- Porzuć aplikację
- Nie musisz oddawać Meta swoich danych
Jak trwale usunąć konto na Instagramie i dane
Chcesz trwale usunąć swoją obecność na Instagramie? Usunięcie konta to trwała, nieodwracalna opcja, która usuwa zdjęcia i filmy oraz wszystkie interakcje z innymi kontami, w tym polubienia, obserwacje i komentarze na innych profilach.
Otwórz aplikację i:
- Kliknij ikonę Profil → Menu (☰) → Ustawienia i prywatność.
- Przejdź do Centrum kont Profile i dane osobowe Instagram → Zarządzaj.
- Wybierz Usuń konto i kliknij Kontynuuj

To wszystko, co musisz zrobić, aby usunąć konto. Jest jednak haczyk. Instagram daje 30 dni na zmianę decyzji. W ciągu 30 dni od złożenia wniosku o usunięcie możesz ponownie aktywować konto, wstrzymując usunięcie informacji i multimediów. Po 30 dniach informacje znikną bezpowrotnie.
Jak tymczasowo wyłączyć konto na Instagramie
Jeśli wolisz po prostu zrobić sobie przerwę od Instagrama, możesz dezaktywować konto, co skutecznie je ukrywa, dopóki nie zdecydujesz się je ponownie aktywować. To tymczasowe rozwiązanie, które możesz stosować co tydzień, bez ograniczeń czasowych.
Gdy konto jest wyłączone, obserwujący nie mogą widzieć twoich zdjęć ani filmów, a ty nie pojawiasz się w wynikach wyszukiwania. Podobnie twoje polubienia, komentarze i obserwacje nie będą widoczne w aplikacji. Gdy ponownie aktywujesz konto, wszystkie te informacje znów się pojawią.
Pamiętaj, że nie możesz zalogować się do konta, gdy jest wyłączone. Musisz je ponownie aktywować, aby wyświetlić swoje treści i treści innych osób.
Aby tymczasowo wyłączyć konto na Instagramie:
- Kliknij ikonę Profil → Menu (☰) → Ustawienia i prywatność.
- Przejdź do Centrum kont → Profile i dane osobowe → Zarządzaj kontami → Instagram → Zarządzaj.
- Wybierz Dezaktywuj konto i kliknij Kontynuuj.

Aby ponownie aktywować konto na Instagramie, zaloguj się ponownie do aplikacji. Spowoduje to ponowną aktywację konta i sprawi, że profil znów będzie widoczny.
Jak pobrać dane przed usunięciem konta
Przed trwałym usunięciem konta możesz pobrać i zapisać dane, w tym zdjęcia i filmy, aby zachować je i przechowywać w innym miejscu. Aby to zrobić:
- Kliknij ikonę Profil → Menu (☰) → Ustawienia i prywatność.
- Przejdź do Centrum kont → Twoje informacje i uprawnienia → Eksportuj swoje informacje i kliknij Utwórz eksport.

Możesz wyeksportować informacje do urządzenia lub usługi zewnętrznej w formatach HTML lub JSON. Możesz pobrać wszystkie informacje albo wybrać konkretne kategorie, takie jak komentarze, polubienia, zapisane posty i multimedia. Możesz też określić zakres czasu dla niestandardowej daty lub całego okresu.
Domyślnie eksporty informacji mają średnią jakość zdjęć i filmów, ale możesz wybrać wyższą lub niższą jakość w zależności od dostępnego miejsca na przechowywanie.
Kliknij Rozpocznij eksport, gdy wszystko będzie gotowe.

Jak ustawić konto na Instagramie jako prywatne
Chcesz udostępniać nieco mniej na Instagramie, ale nadal przeglądać treści innych osób w aplikacji? Zawsze możesz ustawić profil jako prywatny. Profile publiczne są widoczne dla wszystkich użytkowników Instagrama. W przypadku konta prywatnego tylko zatwierdzeni obserwujący mogą wyświetlać twoje treści.
Podobnie możesz ograniczyć, kto może wyświetlać twoje relacje na Instagramie, a nawet utworzyć listę bliskich znajomych dla relacji, pokazując tylko wybranym osobom niektóre aktualizacje.
Aby ustawić profil jako prywatny:
- Kliknij ikonę Profil → Menu (☰) → Ustawienia i prywatność.
- Przejdź do Centrum kont → Prywatność konta i ustaw przełącznik Konto prywatne na włączone.

Jak chronić prywatność na Instagramie
Ustawienie profilu jako prywatnego to jeden ze sposobów, aby zapewnić, że tylko zatwierdzeni użytkownicy mogą wyświetlać twoje treści, ale istnieją inne sposoby, które pomogą ci uchronić się przed naruszeniami danych i włamaniami.
Centrum prywatności Meta w ustawieniach aplikacji zawiera mnóstwo szczegółów na temat tego, jak to osiągnąć w Instagramie, począwszy od opcji wysyłania prywatnych wiadomości do innych użytkowników za pomocą szyfrowania end-to-end. Jeśli z aplikacji korzysta twoje nastoletnie dziecko, możesz wdrożyć kontrolę nad korzystaniem i treściami odpowiednimi do wieku.
Możesz w dowolnym momencie zmienić lub (nowe okno)(nowe okno)(nowe okno)zresetować(nowe okno) swoje hasło(nowe okno) do Instagrama i dodać uwierzytelnianie dwustopniowe oraz dodatkowe metody odzyskiwania na wypadek problemu z dostępem do konta. Możesz zablokować innym profilom możliwość przeglądania tego, co udostępniasz, i wysyłania ci wiadomości. Możesz też sprawdzać swoje oznaczenia na zdjęciach i postach innych użytkowników przed ich zatwierdzeniem.
Instagram pozwala użytkownikom w Wielkiej Brytanii płacić opłatę subskrypcyjną(nowe okno) za korzystanie bez reklam, choć eksperci nie są zgodni co do tego, jak bardzo bezpieczniejsza staje się aplikacja w kwestii danych osobowych.(nowe okno)
Pamiętaj, aby zaktualizować ustawienia prywatności Meta(nowe okno) i regularnie czyścić historię wyszukiwania. Aplikacja Instagram automatycznie usuwa historię wyszukiwania po 30 dniach, ale możesz ustawić, aby czyściła się nawet co trzy dni. Ta funkcja znajduje się w sekcji Twoje informacje i uprawnienia w Centrum kont. Kliknij Historia wyszukiwania i Przechowuj wyszukiwania przez, aby dostosować zakres czasu.
Na koniec dostosuj ilość informacji, które Instagram udostępnia firmom, w Centrum kont w sekcji Twoje informacje i uprawnienia. Kliknij Twoja aktywność poza technologiami Meta, aby dostosować ustawienia.
Jeśli martwisz się o swoją prywatność, porzuć aplikację
Jeśli nie możesz żyć bez Instagrama, ale martwisz się o swoją prywatność, jednym z najskuteczniejszych kroków, jakie możesz podjąć, jest porzucenie aplikacji i korzystanie z konta przez przeglądarkę internetową. Meta może zbierać znacznie mniej informacji o tobie przez przeglądarkę niż przez swoje aplikacje, a większość przeglądarek mobilnych może nawet wysyłać powiadomienia ze strony internetowej Instagrama na telefon.
Dzięki dobremu VPN możesz też łatwo ukryć swój prawdziwy adres IP (najbardziej zdradzającą informację, jaką strona internetowa może o tobie zebrać) przed Metą.
Upamiętnij konto na Instagramie
Meta oferuje sposób na upamiętnienie bliskich, którzy zmarli, poprzez upamiętnienie ich obecności w mediach społecznościowych. Możesz upamiętnić czyjeś konto w imieniu tej osoby lub wyznaczyć kogoś, kto po twojej śmierci upamiętni twoje własne. Możesz w każdej chwili wyznaczyć w aplikacji kontakt do tego celu. Możesz też poprosić Instagram, aby po prostu usunął twój profil po twoim odejściu.
Aby upamiętnić lub usunąć konto osoby, która nie ustawiła wcześniej preferencji w aplikacji, skontaktuj się z Instagramem, przesyłając dowód śmierci, np. nekrolog lub artykuł prasowy, aby profil został zmieniony.

Wnioski końcowe na temat zasad prywatności i gromadzenia danych Instagrama
Instagram nie istnieje po to, by pomóc ci utrzymywać kontakt z ludźmi. Istnieje po to, by trzymać cię przy przewijaniu wystarczająco długo, aby cię sprofilować i sprzedać ten profil reklamodawcom, a Meta zbudowała wokół tego całą firmę, aby jak najbardziej utrudnić rezygnację z tego. Dezaktywacja przynajmniej to wstrzymuje, ale usunięcie konta kładzie temu kres.
Jednak dla wielu z nas korzyści z dzielenia się swoim życiem i pozwalania innym dzielić się swoim przewyższają obawy o prywatność. W takim przypadku prywatne konto, wyczyszczona historia wyszukiwania i korzystanie z przeglądarki zamiast aplikacji to drobne sposoby na odzyskanie choć części tego, co obecnie oddajesz za darmo.
Nie musisz oddawać Meta swoich danych tylko dlatego, że usunięcie konta wydaje się uciążliwe. Ta uciążliwość jest celowa, właśnie tak to zaprojektowano.






