Enten du prøver å begrense skjermtid, redusere tilstedeværelsen din på nettet, unngå en stalker på nettet, eller beskytte personvernet ditt(nytt vindu) mot aktører som Meta, er sletting av sosiale medier ofte et første steg. Men det krever litt mer enn å bare slette apper fra telefonen. Med Instagram vil du sannsynligvis ikke bare slette kontoen din, men også permanent slette dataene dine.
Ikke klar til å kvitte deg med Instagram-brukernavnet ditt helt? Du kan også gjøre kontoen din privat eller midlertidig deaktivere den og komme tilbake når som helst.
- Slik sletter du Instagram
- Slik deaktiverer du Instagram
- Slik laster du ned dataene dine før du sletter Instagram
- Slik gjør du Instagram privat
- Slik beskytter du personvernet ditt på Instagram
- Dropp appen
- Du skylder ikke Meta dataene dine
Slik sletter du Instagram-kontoen din og dataene dine permanent
Klar til å slette Instagram-tilstedeværelsen din for godt? Å slette kontoen din er et permanent og irreversibelt alternativ som fjerner bildene og videoene dine, samt alle interaksjonene dine med andre kontoer, inkludert likerklikk, følger og kommentarer på andre profiler.
Åpne appen og:
- Trykk på Profil-ikonet ditt → Meny (☰) → Innstillinger og personvern.
- Gå til Kontosenter Profiler og personlige detaljer Instagram → Administrer.
- Velg Slett konto og trykk på Fortsett

Det er alt som kreves av deg for å slette kontoen din. Men det er en hake. Instagram gir deg en 30-dagers angrefrist til å ombestemme deg. I løpet av de 30 dagene etter at du ber om sletting, kan du velge å reaktivere kontoen din, noe som stopper slettingen av informasjonen og mediene dine. Etter 30 dager er informasjonen borte for godt.
Slik deaktiverer du Instagram-kontoen din midlertidig
Hvis du heller vil ta en pause fra Instagram, kan du deaktivere kontoen din, noe som i praksis skjuler den til du bestemmer deg for å reaktivere den. Dette er et midlertidig tiltak du kan velge å gjøre ukentlig, på ubestemt tid.
Når kontoen din er deaktivert, vil ikke følgere kunne se bildene eller videoene dine, og du vil ikke dukke opp i søk. På samme måte vil ikke likerklikk, kommentarer og følger vises i appen. Når du reaktiverer kontoen din, vil all denne informasjonen dukke opp igjen.
Husk at du ikke kan logge på kontoen din når den er deaktivert. Du må reaktivere den for å se ditt eget og andres innhold.
Slik deaktiverer du Instagram-kontoen din midlertidig:
- Trykk på Profil-ikonet ditt → Meny (☰) → Innstillinger og personvern.
- Gå til Kontosenter → Profiler og personlige detaljer → Administrer kontoer → Instagram → Administrer.
- Velg Deaktiver konto og trykk på Fortsett.

For å reaktivere Instagram-kontoen din, logg på appen igjen. Dette vil reaktivere kontoen din og gjøre profilen din synlig igjen.
Slik laster du ned dataene dine før du sletter kontoen din
Før du sletter kontoen din permanent, kan du laste ned og lagre dataene dine, inkludert bildene og videoene dine, for å ta vare på og lagre dem et annet sted. Slik gjør du det:
- Trykk på Profil-ikonet ditt → Meny (☰) → Innstillinger og personvern.
- Gå til Kontosenter → Informasjonen og tillatelsene dine → Eksporter informasjonen din og trykk på Opprett eksport.

Du kan eksportere informasjonen din til en enhet eller ekstern tjeneste i enten HTML- eller JSON-format. Du kan laste ned all informasjonen din eller velge og vrake blant kategorier, som kommentarer, likerklikk, lagrede innlegg og medier. Du kan også angi et tidsrom for en tilpasset dato eller hele tidsperioden.
Informasjonseksporter er som standard i middels kvalitet for bilder og videoer, men du kan velge høyere eller lavere kvalitet avhengig av hvor mye lagringsplass du har tilgjengelig.
Trykk på Start eksport når du er klar.

Slik gjør du Instagram-kontoen din privat
Ønsker du å dele litt mindre på Instagram, men fortsatt vil se andres innhold gjennom appen? Du kan alltids velge å gjøre profilen din privat. Offentlige profiler kan ses av alle Instagram-brukere. Med en privat konto kan bare godkjente følgere se innholdet ditt.
På samme måte kan du begrense hvem som kan se Instagram-historiene dine, og til og med lage en liste over nære venner for historier, der du bare viser noen få utvalgte oppdateringer.
Slik gjør du profilen privat:
- Trykk på Profil-ikonet ditt → Meny (☰) → Innstillinger og personvern.
- Gå til Kontosenter → Kontopersonvern og slå Privat konto-bryteren på.

Slik beskytter du personvernet ditt på Instagram
Å gjøre profilen din privat er én måte å sikre at bare brukere du godkjenner, kan se innholdet ditt, men det finnes andre måter å bidra til å garantere at du ikke gjør deg selv sårbar for datainnbrudd og hacking.
Metas personvernsenter i appinnstillingene dine har masse detaljer om hvordan du får til dette i Instagram, og begynner med muligheten til å sende private meldinger til andre brukere med ende-til-ende-kryptering. Hvis tenåringen din bruker appen, kan du sette opp kontroller for alderstilpasset bruk og innhold.
Du kan endre eller (nytt vindu)(nytt vindu)(nytt vindu)tilbakestille(nytt vindu) Instagram-passordet(nytt vindu) ditt når som helst og legge til tofaktorautentisering og flere gjenopprettingsmetoder hvis du skulle få problemer med å få tilgang til kontoen din. Du kan blokkere andre profiler fra å se det du deler, og fra å sende deg meldinger. I tillegg kan du se gjennom taggene dine på andre brukeres bilder og innlegg før du godkjenner dem.
Instagram lar britiske brukere betale et abonnementsgebyr(nytt vindu) for en annonsefri opplevelse, selv om eksperter er uenige om hvor mye tryggere dette gjør appen når det gjelder dine personopplysninger.(nytt vindu)
Sørg for å oppdatere Metas personverninnstillinger(nytt vindu) og tømme søkehistorikken din regelmessig. Instagram-appen sletter søkehistorikken din automatisk etter 30 dager, men du kan stille den inn på å tømmes så ofte som hver tredje dag. Denne funksjonen ligger under Informasjonen og tillatelsene dine i Kontosenter. Trykk på Søkehistorikk og Behold søk i for å justere tidsperioden.
Til slutt kan du justere hvor mye informasjon Instagram deler med bedrifter i Kontosenter under Informasjonen og tillatelsene dine. Trykk på Aktiviteten din utenfor Metas teknologier for å justere innstillingene dine.
Hvis du er bekymret for personvernet ditt, dropp appen
Hvis du ikke kan leve uten Instagram, men er bekymret for personvernet ditt, er et av de mest effektive tiltakene du kan gjøre, å droppe appen og få tilgang til kontoen din via en nettleser. Meta kan samle inn langt mindre informasjon om deg gjennom en nettleser enn gjennom appene sine, og de fleste mobile nettlesere kan til og med sende varsler fra Instagram-nettstedet til telefonen din.
Med et godt VPN kan du også enkelt skjule din virkelige IP-adresse (den mest avslørende opplysningen et nettsted kan samle om deg) for Meta.
Minnesmarker en Instagram-konto
Meta tilbyr en måte å huske kjære som har gått bort ved å minnesmarkere deres tilstedeværelse i sosiale medier. Du kan minnesmarkere noen andres konto på deres vegne, eller utpeke noen til å minnesmarkere din egen når du dør. Du kan når som helst utpeke en kontakt for dette i appen. Alternativt kan du be Instagram om å ganske enkelt slette profilen din etter at du dør.
For å minnesmarkere eller slette kontoen til noen som ikke allerede har angitt en preferanse i appen, må du kontakte Instagram med bevis på dødsfall, for eksempel en dødsannonse eller nyhetsartikkel, for å få profilen endret.

Avsluttende tanker om Instagrams retningslinjer for personvern og datainnsamling
Instagram finnes ikke for å hjelpe deg med å holde kontakten med folk. Det finnes for å holde deg i gang med å scrolle lenge nok til å profilere deg og selge profilen din til annonsører, og Meta har bygget et helt selskap rundt å gjøre det så vanskelig som mulig å melde seg ut. Deaktivering setter i det minste dette på pause, men å slette kontoen din gjør slutt på det.
Men for mange av oss veier fordelene ved å dele livene våre og la andre dele sine med oss tyngre enn personvernbekymringer. I så fall er en privat konto, en slettet søkehistorikk og å bruke nettleseren i stedet for appen små måter å ta tilbake litt av det du for øyeblikket gir bort gratis.
Du skylder ikke Meta dataene dine bare fordi det føles som et styr å slette kontoen. Styret er poenget, det er designet sånn.






