Confirmările de citire sunt foarte utile dacă trimiteți un mesaj text altcuiva. Acestea vă permit să știți dacă destinatarul unui mesaj l-a primit și l-a deschis. Însă, dacă dvs. sunteți destinatarul, poate fi destul de deranjant să știți că alții pot urmări dacă le-ați citit mesajele. În acest articol, vă arătăm cum să păstrați lucrurile ceva mai private prin dezactivarea confirmărilor de citire pe telefonul dvs.
- Cum să dezactivați confirmările de citire pe iPhone (Mesaje)
- Cum să dezactivați confirmările de citire pe Android (Google Messages)
- Cum să dezactivați confirmările de citire pe Android (Samsung Messenger)
- Cum să dezactivați confirmările de citire pe WhatsApp
- Cum să dezactivați confirmările de citire pe Signal
- Ce face periculoase confirmările de citire?
- Care este cea mai sigură aplicație de mesagerie?
SMS-urile tradiționale nu oferă asistență pentru confirmările de citire pentru mesaje. Cu toate acestea, majoritatea aplicațiilor moderne de mesagerie SMS folosesc acum în mod implicit protocolul mai nou Rich Communication Services (RCS), care funcționează între dispozitivele Apple și Android mai noi și permite un conținut mult mai bogat al mesajelor (cum ar fi mesaje multimedia, chaturi de grup și confirmări de citire). Aplicațiile terțe folosesc propriile lor protocoale.
Cum să dezactivați confirmările de citire pe iPhone
Pe un iPhone, aplicația Mesaje oferă asistență pentru SMS-urile tradiționale, RCS (pe telefoanele mai noi) și propriul său protocol de mesagerie, iMessage. Pentru a dezactiva confirmările de citire pentru toate mesajele:
- Deschideți Setări.
- Accesați Aplicații → Mesaje.
- Derulați până la Trimitere confirmări de citire și comutați comutatorul pe oprit.

Pentru contactele iMessage (indicate printr-o pictogramă cu bulă albastră), puteți, de asemenea, să dezactivați confirmările de citire pentru contacte individuale. Pentru a face acest lucru:
- Deschideți un fir de mesaje text de la un contact iMessage.
- Atingeți fotografia de profil a contactului din partea de sus a ecranului.
- Derulați până la opțiunea Trimitere confirmări de citire și comutați-o pe oprit.

Cum să dezactivați confirmările de citire pe Google Messages
Google Messages este aplicația implicită de mesagerie SMS și RCS pe majoritatea telefoanelor Android care nu sunt Samsung (și vine preinstalată chiar și pe telefoanele Samsung). Pentru a dezactiva confirmările de citire RCS:
- Deschideți aplicația Google Messenger.
- Atingeți fotografia dvs. de profil (dreapta sus).
- Accesați Setări mesaje → Chaturi RCS și comutați comutatorul Trimitere confirmări de citire pe oprit.

Cum să dezactivați confirmările de citire pe Samsung Messenger
Samsung Messenger este aplicația implicită de mesagerie SMS și RCS pe telefoanele Samsung. Pentru a dezactiva confirmările de citire RCS:
- Deschideți aplicația Samsung Messenger.
- Atingeți meniul cu trei puncte (⋮).
- Accesați Setări → Mai multe setări → Mesaje text și comutați comutatorul Rapoarte de livrare pe oprit.

Cum să dezactivați confirmările de citire pe WhatsApp
- Deschideți aplicația WhatsApp.
- Atingeți Dvs. în dreapta jos (iPhone) sau meniul cu trei puncte (⋮) → Setări în dreapta sus (Android).
- Accesați Confidențialitate.
- Comutați comutatorul Confirmări de citire pe oprit.
Rețineți că setarea confirmărilor de citire din WhatsApp(fereastră nouă) este reciprocă, ceea ce înseamnă că, dacă alegeți să nu trimiteți confirmări de citire altor persoane, nu veți putea vedea nici când acestea au citit mesajele trimise de dvs. Confirmările de citire sunt întotdeauna trimise în chaturile de grup.

Cum să dezactivați confirmările de citire pe Signal
La fel ca în cazul WhatsApp, confirmările de citire sunt o caracteristică reciprocă pe Signal(fereastră nouă). Atunci când le dezactivați, nu veți putea vedea confirmările de citire ale altor contacte.
- Deschideți aplicația Signal.
- Atingeți pictograma dvs. de profil din stânga sus.
- Accesați Confidențialitate → Mesagerie → Confirmări de citire și dezactivați comutatorul.

Ce anume face periculoase confirmările de citire?
Confirmările de citire nu sunt periculoase în sine și pot fi cu adevărat utile pentru conversațiile de zi cu zi. Cu toate acestea, există riscuri potențiale atunci când trimiteți mesaje unor străini, mai degrabă decât persoanelor în care aveți încredere.
Escrocii pot folosi o confirmare de citire ca o confirmare a faptului că în spatele unui număr de telefon se află o persoană reală, activă, ceea ce vă poate transforma într-o țintă mai atractivă pentru încercările ulterioare de escrocherie.
De asemenea, confirmările de citire creează o amprentă temporală a momentului în care ați văzut personal un mesaj, ceea ce, în timp sau dacă ajunge pe mâini greșite, poate dezvălui tipare precum momentele în care sunteți treaz, la serviciu sau disponibil. Într-un context de hărțuire sau urmărire, acesta este un semnal în timp real că cineva se află în prezent pe telefon și se uită la el.
Desigur, există și alte consecințe mai puțin grave ale utilizării confirmărilor de citire. Dacă le aveți activate și citiți un mesaj, dar nu răspundeți prompt, riscați să supărați expeditorul mesajului. Iar dacă susțineți că sunteți ocupat, dar confirmările de citire arată clar că erați pe telefon, s-ar putea să aveți de răspuns la câteva întrebări stânjenitoare.
Care este cea mai sigură aplicație de mesagerie?
Cele mai sigure aplicații de mesagerie oferă confidențialitate și securitate. Nu ar trebui să aveți așteptări privind confidențialitatea atunci când trimiteți mesaje prin SMS, deoarece mesajele nu sunt criptate și pot fi citite atât de operatorul dvs. de telefonie mobilă, cât și de dezvoltatorul aplicației (cum ar fi Apple, Google și Samsung).
Aplicații precum WhatsApp și Facebook Messenger (dar nu și Instagram(fereastră nouă)) oferă acum criptare de la un capăt la altul(fereastră nouă), astfel încât Meta să nu poată citi conținutul mesajelor dvs., însă acestea trimit în continuare o cantitate uriașă de metadate (cum ar fi cu cine vorbiți, când, cât timp, cu cine vorbesc ei etc.) către Meta, care folosește aceste informații pentru a vă viza cu reclame personalizate.
Din mai 2026, E2EE(fereastră nouă) a început să fie implementată între iPhone-uri (care rulează OS 26.5+) și dispozitive Android care rulează cea mai recentă versiune de Google Messages (dar nu și Samsung Messenger la momentul redactării acestui articol). Însă, din nou, metadatele dvs. sunt în continuare vizibile nu doar pentru Apple și Google, ci și pentru furnizorul dvs. de internet.
O opțiune mult mai bună este să utilizați aplicații cu cod sursă public care vă protejează cu adevărat confidențialitatea(fereastră nouă) (cum ar fi Signal sau câteva dintre aplicațiile europene de chat și mesagerie(fereastră nouă) disponibile în prezent pe piață).
Gânduri finale
Confirmările de citire nu sunt ceva de care majoritatea oamenilor trebuie să își facă prea multe griji. Pentru prieteni, familie și colegi de muncă, acestea sunt o mică comoditate, cu puține dezavantaje reale. Cu toate acestea, riscul crește în cazul străinilor, al contactelor nedorite sau al oricui nu doriți să vă urmărească obiceiurile.
Vestea bună este că fiecare aplicație majoră de mesagerie vă oferă opțiunea de a le dezactiva, iar acest lucru vă costă foarte puțin (cel mult, o ușoară incertitudine cu privire la faptul dacă cineva v-a văzut deja mesajul). Dacă confidențialitatea este prioritatea dvs., asociați dezactivarea confirmărilor de citire cu o aplicație criptată(fereastră nouă) cu adevărat privată, cum ar fi Signal, care nu vă colectează și nu vă monetizează datele.






